گروت سیمانی در ساختمانهای بتنی چه کاربردی دارد؟
گروت سیمانی به عنوان یکی از مصالح پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز بسیار مورد توجه سازندگان قرار گرفته است. این ماده شامل مخلوط آب، سیمان، ماسه و دیگر افزودنیهای مورد نیاز است تا بتواند در محلهای خاص مورد استفاده قرار بگیرد. در این مطلب قصد داریم مزایا و معایب گروت سیمانی در ساختمانهای بتنی و ویژگیهای آن را بررسی کنیم.
گروت سیمانی به چه مادهای گفته میشود؟
گروت به عنوان محصول پرکاربرد میتواند در موارد مختلفی در ساخت و ساز مورد استفاده قرار بگیرد. گروتها دارای انواع مختلفی هستند و بنا به مواد تشکیل شده میتوانند کاربردهای مختلف داشته باشند. معمولاً از آنها در پرکردن سوراخها و فضاهای خالی، پوشاندن ترکهای ساختمانی و… استفاده میشود.
گروت سیمانی متشکل از سیمان، آب، ماسه و افزودنیهای دیگر مانند پودر روانسازی و یا سیلیس است که معمولاً در پر کردن زیر صفحه ستونها و یا حائلها و همچنین نصب ماشین آلات استفاده میشوند. این ماده قادر است نیروی وارد به سطح را به پایین منتقل کرده و باعث استحکام سازه شود.
بنابراین به دلیل داشتن این خاصیت، برای سازههای نیازمند به مقاومت بالا کاربرد دارد. گروت ها دارای سه نوع اپوکسی، پایه سیمانی، سیمانی-پلیمری یا افزودنی منبسط کننده هستند که هر کدام در موارد مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
شکل ظاهری گروت سیمانی
این ماده به شکل پودر درون بستههای مختلف فروخته میشود. معمولاً رنگ گروت سیمانی آبی مایل به خاکستری بوده و دارای انبساط کنترل شده است. گروت سیمانی در دو مرحله به انبساط حجمی میرسد. مرحله اول زمانی که آن را با آب مخلوط کنید، پس از ۱۵ دقیقه انبساط اولیه ایجاد میشود.
سپس با گذشت دو الی سه روز نیز انبساط دوم پدید میآید. این مواد هرگز دچار انقباض نشده و دارای ثبات هستند. این ماده یا همان ملات آماده در کارخانه و با کمک شرایط کنترل شده تولید میشود. در صورت استفاده طبق دستورالعمل میتواند نتایج مطلوبی را ارائه کند. به همین ترتیب در زمان استفاده آب و سنگدانه آن از هم جدا نخواهند شد.
گروت سیمانی در ساختمانهای بتنی به طور ویژه مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین نمیتوان نقش آن را در پیشبرد و موفقیت صنعت ساختمانسازی نادیده گرفت. این ماده توانسته است در پروژههای عمرانی از جمله سدسازی و راهسازی نیز استفادههای فراوانی داشته باشد.
کاربرد گروت سیمانی در ساختمانهای بتنی
گروت سیمانی میتواند در پروژههای مختلف مورد استفاده قرار بگیرد. مهمترین کاربرد آن پوشش دهی درزهای بزرگ ساختمانی است. این درزها معمولاً در اثر خرد و ریخته شدن مصالح، لایه لایه شدن آنها و یا جابهجایی مصالح بوجود میآیند. همچنین شباهت آن به ملات باعث شده است تا کاربرد آن متنوع باشد.
از کاربردهای دیگر این ماده در پروژههای عمرانی میتوان به محل نصب ریل و برینگ پلها، نصب پایه برای دستگاههای صنعتی، پایه دکل، در زمان نصب حایلها و صفحه ستونها و در انکربلتها، ترمیم سطوح آسیب دیده، پر کردن فضای زیر بیس پلیتها و نصب آرماتور اشاره کرد.
گروت سیمانی در حوزه ساختمانسازی بسیار مورد توجه است. مهندسین اجرا از این ماده برای کف سالنهای پذیرایی، اتاق خواب، آببندی کف سرویسهای بهداشتی، نمای بیرونی ساختمان و همچنین دکوراسیون منزل استفاده میکنند. علت آن نیز خاصیت این ماده در کاهش بار وارد شده به ساختمان و مقاومسازی آن است.
مشکلات ایجاد شده در سطوح اجرایی نیز میتوانند توسط گروت ترمیم شوند. از جمله این مشکلات میتوان ترک یا شکاف در پروژهها اشاره کرد. این موارد بیشتر به دلیل عدم پرشدن مناسب با مصالح ایجاد میشوند. با توجه به میزان چسبندگی انواع گروت کاربرد آن نیز در ساختمان متفاوت خواهد بود.
مزایا و معایب استفاده از گروت سیمانی در ساختمانهای بتنی چیست؟
این ماده دارای مزیتهای بسیاری است که استفاده از آن را به صرفه میکند. در اینجا به برخی از مزیتهای آن اشاره خواهیم کرد. از مهمترین مزیت آنها قابلیت انبساط است. بدین ترتیب که گروت سیمانی در ساختمانهای بتنی امکان انبساط دارد و دیگر بتن دچار جمع شدگی نخواهد شد.
همچنین استحکام ساختمان به واسطه استفاده از این ماده افزایش مییابد. بنابراین در جمع مواد مقاوم ساز قرار میگیرد. گروتهای سیمانی مقاومت کششی بالایی نیز دارند. در بررسیهای انجام شده مشخص شد این ماده مقاومت خمشی بالایی نیز ارائه میکند. همچنین مقاومت فشاری آنها نسبت به دیگر مصالح مشابه بیشتر است. به دلیل عدم وجود سنگدانه درون گروت سیمانی پس از انجام کار زنگ زدگی و پوسیدگی در کارهای عمرانی دیده نمیشود.
گروت سیمانی در هر شرایطی و بدون ابزار قابل استفاده است. به طوری که بدون نیاز به ویبره مورد استفاده قرار گرفته و امکان کنترل آن وجود دارد. بوسیله آن میتوان بهبود ساختار را مشخص کرد. میتوان از گروت سیمانی در فضاهای تنگ و محدود مانند نشتی آب در زیر زمین و یا مواد خطرناک بهره گرفت.
این ماده معایب چندانی ندارد. تنها میتوان گفت گروت سیمانی در برابر آبهای شور مقاومت خود را از دست میدهد. همچنین خاصیت آببندی کنندگی آن نیز چندان مناسب نیست.
چگونه از گروت سیمانی در ساختمانهای بتنی استفاده شود؟
این ماده به شکل یک مصالح یکنواخت و سیال است و باید با این نوع ماده کار کنید. گروت سیمانی در زمان کوتاهی به مقاومت بالا میرسد. بنابراین لازم است پیش از به کار بردن آن سطح مورد نظر را به طور کامل تمیز کرد. قبل از آغاز گروتریزی باید محل موردنظر به صورت غرقاب درآمده و آبهای اضافه پاک شود. همچنین برای جلوگیری از نشت گروت نیاز است تا محل ریختن کاملاً قالببندی شده باشد.
بدین ترتیب از نشت گروت جلوگیری میشود. دستور مخلوط کردن گروت سیمانی در ساختمانهای بتنی نیز باید درست انجام شود. این ماده برای استفاده باید در هر مکانی ضخامت مناسبی داشته باشد. برای گروتریزیهای حجیم نیز از پمپ استفاده میشود. زیرا ریختن آن باید به صورت یکجا انجام شود. پس از انجام این عملیات تا سه روز نیاز است تا روی آن آب پاشی شود. بدین صورت انبساط آن ادامه خواهد یافت. برای داشتن یک نتیجه کار عالی رعایت تمامی این موارد الزامی است.
گروت سیمانی باکیفیت چگونه است؟
گروت سیمانی با کیفیت بالا مقاومت بالایی نیز نشان میدهد. همچنین میزان مقاومت این ماده بالا خواهد بود و میتواند در نهایت ساختار یکنواختی ایجاد کند. به علاوه به خوبی قادر به پر کردن درزها و شکافها بوده و روی نقطه مورد نظر چسبندگی خوبی دارد. پس استفاده نیز دیگر ترک خوردگی در آن محل دیده نمیشود.
میزان ضخامت گروت مورد استفاده
در گروتهای سیمانی میزان ضخامت از حداقل ۲۵ میلیمتر تا حداکثر ۱۰۰ میلیمتر میرسد. به عنوان مثال در زمان استفاده از این ماده برای کاشت بولت، لنگر و یا میلگرد باید توجه داشت این اجسام خود به عنوان فلز همانند یک هادی حرارت عمل کرده و در این زمان باید ضخامت گروت را تا ۲۵ سانتیمتر در نظر گرفت. همچنین میزان گروت مورد نیاز نیز باید به روش مناسب محاسبه شود.
نتیجهگیری
طبق مطالبی که گفته شد این ماده نمیتواند در سازههای نیازمند به مقاومت سریع مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین آنها در مقابل مواد شیمیایی مقاومت پایینی دارند و تماس با آنها در طولانی مدت باعث خرابی گروت میشود. در محیطهایی با احتمال خوردگی نیز مصرف این گروت پیشنهاد نمیشود. گروتریزی سیمانی روشی ارزان و اقتصادی است که میتواند سازههای مختلف را استحکامسازی کند. در صورت نیاز به مقاومسازی، گروت سیمانی به عنوان مادهای با نیروی استاتیکی بالا میتواند گزینه مناسبی محسوب شود.